ÁEEK | Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság - Kérelem benyújtása

Kérelem benyújtása

A kérelmet kizárólag az alábbi formanyomtatványon lehet benyújtani, megjelölve rajta a kérelmezett hatósági bizonyítványt. A kérelem formanyomtatványon több féle hatósági bizonyítvány is megjelölhető, így amennyiben egyidejűleg több féle hatósági bizonyítvány iránt nyújt be kérelmet, a kérelem formanyomtatványt elegendő egy példányban kitölteni.

A kérelemhez a csatolni szükséges dokumentumokból elegendő egy példányt csatolni abban az esetben is, ha a kérelmező több féle hatósági bizonyítvány kiállítása iránt nyújt be egyidejűleg kérelmet.

Külön erre irányuló kérelemre több példányban kerül kiállításra a hatósági bizonyítvány. Minden további az első példánnyal azonos tartalmú hatósági bizonyítvány kiállításáért 600 Ft illetéket kell fizetni. Az illetéket illetékbélyeg formájában az eredeti kérelmen, vagy annak módosításán kell leróni.

A hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem és mellékletei benyújthatók postai úton vagy személyesen az alábbi elérhetőségeken.

Amennyiben nem szükségeltetik eredeti dokumentum csatolása, a kérelem benyújtható faxon (06/1-269-37-94), illetve e-mail (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) útján is.

A hatósági bizonyítványok kiadása magyar nyelven történik, azonban kérelemre a hatósági bizonyítványok angol nyelven történő kiállítására is van mód.
A magyar nyelvű hatósági bizonyítványon felüli angol nyelvű példányért külön igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetni, azonban az erre való igényt a formanyomtatványon jelezni szükséges. Egyéb esetben a hatósági bizonyítványok fordításának költsége a kérelmezőt terheli.

A kérelmező a formanyomtatványon tudja megjelölni az elkészült hatósági bizonyítvány átvételi módját. Ezen felül – tekintettel a GMC (General Medical Council, Egyesült Királyság) és a Központ között létrejött megállapodásra, illetve a GPhC-nek (General Pharmaceutical Council, Egyesült Királyság) valamint az ír hatóságoknak a Központ felé intézett kérésére – lehetőség van arra, hogy a Központ a kiállított hatósági bizonyítvány egy további példányát elektronikus úton vagy postán közvetlenül megküldje az említett hatóságoknak. A hatósági bizonyítványnak a külföldi kompetens hatóság részére történő közvetlen megküldése csak akkor lehetséges, ha a kérelmező a kérelmen feltünteti, hogy kéri a hatósági bizonyítvány továbbítását az illetékes hatósághoz, és hozzájárul személyes adatainak külföldre történő továbbításához.