OKFŐ - Nemzetközi verseny

WorldSkills Shanghai 2022 versenyfelhívás

Módosítás: 2021. november 23
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent a WorldSkills Shanghai 2022 versenyfelhívás:
worldskillshungary.hu/cikkek/hirek/versenyfelhivas-apolas-es-gondozas-versenyszamban.
 
A versenyre jelentkezni az alábbi linken lehet: worldskillshungary.hu/jelentkezes
 
A Nemzetközi Versennyel és ezen belül az Ápolás és gondozás kategóriával kapcsolatos kérdéseik esetén az alábbi munkatársainkat keressék:
 
György Annamária
szponzorképviselő
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Mártai Istvánné
szakképzési referens, versenyfelelős
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 

Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategória döntője

Módosítás: 2019. március 21

VI. SkillsHungary Nemzeti Döntőn, Szakma Sztár Fesztivál

2019. március 12-14. között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésben bonyolítottuk le Ápolás és gondozás kategóriában a EuroSkills 2020 Graz döntőjét a Szakma Sztár Fesztivál keretében.

A fesztivál helyszíne a Hungexpo Vásárközpont G, F és D pavilonja volt, mely egyben VI. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató helyszíne is volt. A rendezvényen a WorldSkills Kazan 2019 versenyen induló magyar csapat tagjaival is találkozhattak a látogatók.

A Hungexpon, a D pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre a verseny lebonyolítására, valamint az egészségügyi szakma bemutatására.

A verseny megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, illetve Dr. Gondos Miklós Főigazgató úr is részt vett az eseményen.

A versenyre kilátogatóknak, a döntő feladatainak megtekintésén túl, demonstrációs és ápolási eszközök segítségével lehetővé tettük az ápolói munka megismerését is, illetve az Országos Mentőszolgálat két dolgozója bemutatta a legújabb esetellátásra alkalmas mentőgépkocsiját is. Mindezen felül képzett diák segítőink segítségével a két nap alatt közel 1000 fő tanulhatta meg az alapszintű újraélesztés lépéseit, és még ennél is többen ismerhették meg a sebimitáció készítés alapjait, úgy, hogy elkészítették számukra a sebimitációkat. Ezen felül számos egészségüggyel kapcsolatos tudnivalóval gazdagodtak a standot meglátogató diákok.

Az összesen háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt. 

A verseny első napján kórházi környezetben, a második napon pedig otthoni környezetben imitátor segítségével, valós körülmények között oldottak meg egy-egy szituációt versenyzőink. Az otthoni környezetben ellátott feladat során egy elsősegélynyújtási szituációt is meg kellett oldani a versenyzőknek. Ennek során a mentődolgozó kollégák is segítségünkre voltak, amennyiben a versenyző részéről a mentőhívás megtörtént, a helyszínre siettek és átvették a beteget az első ellátótól.

A második nap kezdetén Orosz Nikolett, a 2019. augusztus 22-27 között tartandó WorldSkills 2019 Kazan Nemzetközi verseny Magyarországot képviselő ápolója tartott bemutatót a versenyzők, felkészítő tanáraik, illetve a megjelent látogatók előtt.

A zsűri tagjai voltak: György Annamária, Fehér Zsuzsanna, Deli Mária, Dr. Papp Katalin és Dr. Mártai István.

A verseny végeredménye: első helyezett lett Korsós Panna a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója, második helyezett Bálint Eleonóra, a Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti- Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója, harmadik helyezett pedig Nagy Ildikó, aki a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája tanulója.

A kiválasztott versenyzőknek lehetősége nyílik az ÁEEK EFF szervezésében további szakmai felkészítéseken részt venni és egy későbbi időpontban dől majd el, hogy ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2020-ben a EuroSkills Graz versenyen.

A záróünnepségen köszöntötték az idei szakmák világversenyén, 2019. augusztus 22. és 27 között a WorldSkills rendezvényen Kazanban 23 szakmában induló 25 magyar versenyzőt – köztük Orosz Nikolettet, aki Ápolás és gondozás kategóriában fogja képviselni hazánkat -, illetve a 2020-ban Grazban megrendezendő EuroSkills versenyre eddig tovább jutott magyar résztvevőket is.  

A Szakma Sztár Fesztiválon 52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232-en versengtek - köztük több külhoni magyar - a szakma legjobbjának járó címért. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, a szakmák versenyének megrendezésével a pályaorientáció, a szakmunka szépségeinek megmutatása volt a cél. 

Az eseményre több mint 20 ezren látogattak ki, a résztvevők közel kétharmada vidékről, területi kamarák szervezésében érkezett a fesztiválra. A verseny sikeréhez közel 1000 közreműködő, többek között szakértők, versenyfelelősök, illetve mintegy 500 szervezet járult hozzá.

Köszönjük, hogy a szakmai zsűri, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórháza munkatársai, az Országos Mentőszolgálat munkatársai, valamint az Első Láncszem Kft. munkatársai segítségével az idei évben is egy sikeres versenyt zárhattunk.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága, Szakképzés Fejlesztési Főosztály 

Ápolás és gondozás kategóriában lezajlott a Nemzetközi verseny előválogatója

Módosítás: 2019. március 05

2019. február 28.-án az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság szervezésében a Magyar Honvédség Honvédkórház Klinikai Demonstrációs Egységében bonyolítottuk le az előválogatót, melyre összesen 15 versenyző jelentkezett.
A reggel 8 órától kezdődő előválogató egy angol nyelvű interjúval kezdődött, mely keretében a megjelent 12 pályázó angol nyelvtudását mértük fel. 
Az interjút követően – az elért pontszámok alapján – az írásbeli feladatmegoldást minden megjelent versenyző megkezdhette. 
Az írásbeli feladat megoldására 60 perc állt a versenyzők rendelkezésére, a feladatlap 50%-ban angol szaknyelvű, 50%-a pedig magyar nyelvű feladatokat tartalmazott.
Ezt követően a munkavédelmi oktatást tartottunk és megkezdődhetett a gyakorlati forduló.
A gyakorlati feladat imitátorok segítségével, valós környezetben megrendezett szituáció megoldása volt.
A válogatóverseny célja az a nyolc versenyző kiválasztása volt, akik 2019. március 12-14. között a VI. SkillsHungary Nemzeti Döntőn részt vehetnek majd.
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórháza már számos versenyünknek - és a mostani előválogatónak is - színvonalas szakmai hátteret és környezetet biztosított. 
Külön köszönjük a Honvédkórház munkatársainak, hogy segítségükkel most is sikeres versenyt bonyolíthattunk le.

Az előválogatón elért eredmények:

Jelszó Interjú összpontszám Írásbeli pontszám Gyakorlat összpontszám Összesen
ACETILCOA 48 70 43 161
kossuthzsuzsanna 46 64 40 150
19990325 35 64 36 135
eli003 31 50 34 115
pujkatolyás 27 70 17 114
Halacska 29 65 18 112
Verseny12 32 38 38 108
Vattacukor14 32 50 21 103
zongora24 18 54 19 91
Medvecukor 16 54 19 89
sooseszter 16 35 19 70
Noémi 19 5 21 41 67

A döntőbe került versenyzőkkel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.

EuroSkills Graz 2020 versenyfelhívás

Módosítás: 2019. január 25
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent a EuroSkills 2020 Graz versenyfelhívás: skillshungary.hu/cikkek/hirek/versenyfelhivas-apolas-es-gondozas-szakmaban.
 
A versenyre jelentkezni az alábbi linken lehet: skillshungary.hu/jelentkezes
 
A Nemzetközi Versennyel és ezen belül az Ápolás és gondozás kategóriával kapcsolatos kérdéseik esetén az alábbi munkatársainkat keressék:
György Annamária
szponzorképviselő
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Mártai Istvánné
szakképzési referens
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Euroskills-graz-2020-versenyfelhivas-apolas-es-gondozas

V. SkillsHungary Nemzeti Döntő a Szakma Sztár Fesztiválon

Módosítás: 2018. május 31

Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategória a döntőn.

2018. április 23-25. között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésben a Szakma Sztár Fesztivál keretében Ápolás és gondozás kategóriában a WorldSkills 2019 Kazan döntőjét bonyolítottuk le.

A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók.

A Szakma Sztár Fesztiválra  Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, ahol a 2019-as WorldSkills versenyre válogattunk versenyzőt. 

A 2018. januárban országosan megjelent pályázatra összesen 17 fő pályázó jelentkezett. 2018. március 13.-án Honvédkórház Skill laboratóriumában zajlott az előválogató versenyen végül összesen 14 fő versenyző jelent meg. A versenyzők elsőként egy angol nyelvű interjún vettek részt a versenyzők. Ezt követően a versenyzők megkezdhették az írásbeli, majd a gyakorlati feladat megoldását is. A gyakorlati feladat során egy otthonápolási feladatot kellett a versenyzőknek megoldani. A szakmai zsűri előtt végrehajtott feladatot imitátor segítségével tettük élethűvé.

Az előválogatón az a nyolc versenyző kiválasztása történt meg, akik részt vehettek az V. SkillsHungary Nemzeti Válogató versenyen Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategóriában a döntőn.

A Hungexpon, a G pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre a verseny lebonyolítására, valamint az egészségügyi szakma bemutatására.

A verseny megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

A versenyre kilátogatóknak, a döntő feladatainak megtekintésén túl, demonstrációs és ápolási eszközök segítségével lehetővé tettük az ápolói munka megismerését is, valamint egy egészségfejlesztési sarkot is működtettünk. Ezen felül képzett diák segítőink segítségével a két nap alatt közel 1000 fő tanulhatta meg az alapszintű újraélesztés lépéseit, és még ennél is többen ismerhették meg a sebimitáció készítés alapjait, úgy, hogy elkészítették számukra a sebimitációkat. Ezen felül számos érdekes tudnivalóval gazdagodtak a standot meglátogató diákok.

Az ÁEEK többek között projektgazdaként is képviseltette magát 2018. 04. 23 - 25. között a Hungexpo-n. A Szakma Sztár Fesztivál és a WorldSkills nemzeti válogatóra érkező látogatók és érdeklődők körében szórólapokkal népszerűsítették az EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001 „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programot” a projekt munkatársai. A rendezvény első két napján a projekt stáb tagjai gondoskodtak az érdeklődők helyszíni tájékoztatásáról és a felmerülő kérdéseik megválaszolásáról egyaránt.

Az összesen háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt. 

A verseny két napján imitátor segítségével, valós környezetben oldottak meg egy-egy szituációt versenyzőink. Az első napon otthoni környezetben, egy elsősegélynyújtási feladat során, a második napon pedig kórházi környezetben mérhették össze tudásukat. A zsűri tagjai voltak: György Annamária ÁEEK EFF főosztályvezetője, Fehér Zsuzsanna a verseny expertje, Dr. Mártai István a MOT elnöke és Dr. Pápai Tibor az MHEK Honvédkórház Sürgősségi Centrum centrumvezető ápolója.

Az utolsó versenyző feladatmegoldását követően Varholik Dávid, a 2018. szeptember 26-28 között tartandó EuroSkills 2018 verseny Magyarországot képviselő ápolója a versenyfeladatot szintén bemutatta.

Varholik Dávid

Varholik Dávid

A két napon át zajló verseny végeredménye: első helyezett lett Orosz Nikolett a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, második helyezett Szabó Zsófia, a PTE SZESZI Szent-Györgyi Albert Tagintézmény tanulója, harmadik helyezett pedig Krizsán András, aki szintén a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója.

orosz nikolett 1 helyezett

Orosz Nikolett

szabo zsofia 2 helyezett

Szabó Zsófia

krizsan andras 3 helyezett

Krizsán András

A kiválasztott versenyzőknek lehetősége nyílik további szakmai felkészítéseken részt venni és későbbi időpontban dől el ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2019-ben a WorldSkills Kazan versenyen.

A záróünnepségen ünnepélyes keretek között bemutatták a szeptemberi EuroSkills 2018 Budapest Magyarországot képviselő 27 versenyzőt – köztük Varholik Dávidot is.

A fesztiválon  közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több, mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

Összességében az idei évben is egy sikeres versenyt zárhattunk.