OKFŐ - Jó hírnév igazolás

Jó hírnév igazolás

Milyen szakképesítések tekintetében állítható ki a jó hírnév igazolás?

A Magyarországon megszerzett, valamint a külföldön megszerzett és Magyarországon elismert (honosított) egészségügyi szakképesítések tekintetében.

Mit igazol a jó hírnév igazolás?

Egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére igazolja azt, hogy az illető

 • büntetlen előéletű-e, illetve áll-e foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,
 • áll-e etikai vétség miatt kiszabott büntetés hatálya alatt, valamint
 • Magyarországon jogosult-e az adott egészségügyi tevékenység gyakorlására*.

* A tevékenységvégzésre való jogosultság a szakma szerint illetékes kamaránál fennálló tagság, valamint a működési nyilvántartás érvényességének a függvénye, eszerint:

 • ha nem rendelkezik kamarai tagsággal, nem jogosult a tevékenység gyakorlására**,
 • ha rendelkezik kamarai tagsággal, de az érintett szakképesítés tekintetében nem rendelkezik érvényes működési nyilvántartással, felügyelet mellett jogosult a tevékenység gyakorlására, illetve
 • ha rendelkezik kamarai tagsággal és az érintett szakképesítés tekintetében a működési nyilvántartás is érvényes, önállóan jogosult a tevékenység gyakorlására.

** 2017.01.01. napjától kamarai tagság nélkül is igazolható az egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság, ha a külföldi állampolgársággal rendelkező egészségügyi szakember az egészségügyi szakképesítés megszerzését követően egészségügyi tevékenységet Magyarországon nem kíván folytatni, az egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság igazolása kizárólag a szakképesítése külföldön történő elismerése miatt szükséges, és az egészségügyi tevékenység folytatásának feltételei az Eütv., valamint az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény alapján egyebekben fennállnak.

Azon egészségügyi szakemberek, akikre a fentiek vonatkoznak, a kamarai tagság igazolása nélkül is felvételt nyerhetnek a működési nyilvántartásba, ehhez azonban szükséges a „Nyilatkozat külföldi állampolgárok részére” megnevezésű nyilatkozat magyar vagy angol nyelvű változatának kitöltése, aláírása és a működési nyilvántartásba vételi kérelemhez történő csatolása. (E témában részletes felvilágosításért a Központ Nyilvántartási Osztályához fordulhatnak: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy 06/1-411-1146)

Az eljárás megindításához az alábbi dokumentumokat szükséges benyújtani (postai úton vagy személyesen ügyfélszolgálatunkon vagy akár e-mail útján is a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen keresztül):

 • hiánytalanul kitöltött és saját kezűleg aláírt kérelem formanyomtatvány
 • érvényes útlevél vagy személyi igazolvány egyszerű másolata,
 • lakcímet igazoló dokumentum (pl. lakcímkártya, külföldi lakcímbejelentő) egyszerű másolata,
 • egészségügyi szakképesítést tanúsító bizonyítvány vagy oklevél egyszerű másolata,
 • igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló átutalási bizonylat.

A jó hírnév igazolás iránti kérelmek esetében a kérelmező automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy a Központ felvegye a kapcsolatot a bűnügyi nyilvántartó szervvel, az igazolás kiállításához szükséges adatok beszerzése érdekében.