ÁEEK | Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság - Központ

Lezajlott a ”Felkészítés szakértők, vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok részére az egészségügyi szakmacsoportban” című 40 órás továbbképzés

Az ÁEEK EFF által meghirdetett ” Felkészítés szakértők, vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok részére az egészségügyi szakmacsoportban” című 40 órás továbbképzésünk 2018. március 1. - 2018. április 3.-ig tartó időszakban 19 fő részvételével fejeződött be.

Annak ellenére, hogy a munkahelyi távollét gyakran gondot okozott, a résztvevők rendszeresen látogatták a foglalkozásokat, sőt a hajnali utazás sem csorbította aktivitásukat. A továbbképzés nagyon jó hangulatban, többnyire csoportos feladatok megoldásával telt, melynek során lehetőség adódott a tapasztalatok megvitatására.

Az előadók előadásait a főigazgatóság virtuális iskolájában jelenítettük meg és ugyanide töltötték fel a résztvevők a leadandó feladataikat is (http://virtualisiskola.enkk.hu).
A továbbképzést akkreditáló Hivatal minőségügyi eljárásában foglaltaknak eleget téve jelentetjük meg a csoporttagok véleményét az elégedettségi kérdőívek feldolgozását követő összesítésben, valamint grafikus ábrákon, az alábbiak szerint:

Valamennyi résztvevő megfelelőnek ítélte a tematikai egységek tartalmát a rendelkezésre álló idő vonatkozásában.

image001

Az oktatás általános tárgyi feltételeit illetően a résztvevők nagy százaléka kiválónak ítélte meg a tárgyi feltételeket.

image003

Külön kiemelték az intézményünk virtuális iskolája által biztosított háttérszolgáltatásokat. Itt nem csupán az előadók előadásai, hanem valamennyi, a témához kapcsolódó információ egy helyen elérhető. Pozitív megítélést kapott, hogy a csoport elkészült dolgozatai láthatóak voltak a közös felületen.

Az alkalmazott segédleteket, módszereket is messzemenően megfelelőnek ítélték meg a résztvevők.

image005

A záró ellenőrzés vonatkozásában külön kiemelték a résztvevők, hogy hasznos volt a feladatok előzetes és utólagos megbeszélése, mindez szerepet játszott abban, hogy más szemlélettel tekintsenek a vizsgafeladatok értékelésére a jövőben.

image007

A továbbképzés előadóival teljes mértékben elégedettek voltak a résztvevők.

image009

A tanfolyam szervezésével is elégedettek voltak a résztvevők.

image011

Észrevételek, javaslatok, melyek nem jelennek meg a grafikus ábrázolásban, azonban számunkra iránymutató lehet:

  • az esetmegbeszéléseket rendkívül hasznosnak ítélték meg,
  • többen úgy nyilatkoztak, hogy a tanult konfliktuskezelési technikákat eredményesen fogják alkalmazni a jövőben akár vizsgaelnökként, akár vizsgabizottsági tagként,
  • pozitív irányú szemléletváltozást eredményezett a részvétel,
  • több résztvevő jelezte, hogy szívesen részt venne még hasonló továbbképzésen,
  • rendszeres szakmacsoportos továbbképzést kérnek a résztvevők,
  • a tanulási eredmények alapú értékelés bevezetésének jelentőségét hangsúlyozták a részvevők.

V. SkillsHungary Nemzeti Döntő a Szakma Sztár Fesztiválon

Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategória a döntőn.

2018. április 23-25. között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésben a Szakma Sztár Fesztivál keretében Ápolás és gondozás kategóriában a WorldSkills 2019 Kazan döntőjét bonyolítottuk le.

A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók.

A Szakma Sztár Fesztiválra  Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, ahol a 2019-as WorldSkills versenyre válogattunk versenyzőt. 

A 2018. januárban országosan megjelent pályázatra összesen 17 fő pályázó jelentkezett. 2018. március 13.-án Honvédkórház Skill laboratóriumában zajlott az előválogató versenyen végül összesen 14 fő versenyző jelent meg. A versenyzők elsőként egy angol nyelvű interjún vettek részt a versenyzők. Ezt követően a versenyzők megkezdhették az írásbeli, majd a gyakorlati feladat megoldását is. A gyakorlati feladat során egy otthonápolási feladatot kellett a versenyzőknek megoldani. A szakmai zsűri előtt végrehajtott feladatot imitátor segítségével tettük élethűvé.

Az előválogatón az a nyolc versenyző kiválasztása történt meg, akik részt vehettek az V. SkillsHungary Nemzeti Válogató versenyen Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategóriában a döntőn.

A Hungexpon, a G pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre a verseny lebonyolítására, valamint az egészségügyi szakma bemutatására.

A verseny megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

A versenyre kilátogatóknak, a döntő feladatainak megtekintésén túl, demonstrációs és ápolási eszközök segítségével lehetővé tettük az ápolói munka megismerését is, valamint egy egészségfejlesztési sarkot is működtettünk. Ezen felül képzett diák segítőink segítségével a két nap alatt közel 1000 fő tanulhatta meg az alapszintű újraélesztés lépéseit, és még ennél is többen ismerhették meg a sebimitáció készítés alapjait, úgy, hogy elkészítették számukra a sebimitációkat. Ezen felül számos érdekes tudnivalóval gazdagodtak a standot meglátogató diákok.

Az ÁEEK többek között projektgazdaként is képviseltette magát 2018. 04. 23 - 25. között a Hungexpo-n. A Szakma Sztár Fesztivál és a WorldSkills nemzeti válogatóra érkező látogatók és érdeklődők körében szórólapokkal népszerűsítették az EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001 „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programot” a projekt munkatársai. A rendezvény első két napján a projekt stáb tagjai gondoskodtak az érdeklődők helyszíni tájékoztatásáról és a felmerülő kérdéseik megválaszolásáról egyaránt.

Az összesen háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt. 

A verseny két napján imitátor segítségével, valós környezetben oldottak meg egy-egy szituációt versenyzőink. Az első napon otthoni környezetben, egy elsősegélynyújtási feladat során, a második napon pedig kórházi környezetben mérhették össze tudásukat. A zsűri tagjai voltak: György Annamária ÁEEK EFF főosztályvezetője, Fehér Zsuzsanna a verseny expertje, Dr. Mártai István a MOT elnöke és Dr. Pápai Tibor az MHEK Honvédkórház Sürgősségi Centrum centrumvezető ápolója.

Az utolsó versenyző feladatmegoldását követően Varholik Dávid, a 2018. szeptember 26-28 között tartandó EuroSkills 2018 verseny Magyarországot képviselő ápolója a versenyfeladatot szintén bemutatta.

Varholik Dávid

Varholik Dávid

A két napon át zajló verseny végeredménye: első helyezett lett Orosz Nikolett a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, második helyezett Szabó Zsófia, a PTE SZESZI Szent-Györgyi Albert Tagintézmény tanulója, harmadik helyezett pedig Krizsán András, aki szintén a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója.

orosz nikolett 1 helyezett

Orosz Nikolett

szabo zsofia 2 helyezett

Szabó Zsófia

krizsan andras 3 helyezett

Krizsán András

A kiválasztott versenyzőknek lehetősége nyílik további szakmai felkészítéseken részt venni és későbbi időpontban dől el ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2019-ben a WorldSkills Kazan versenyen.

A záróünnepségen ünnepélyes keretek között bemutatták a szeptemberi EuroSkills 2018 Budapest Magyarországot képviselő 27 versenyzőt – köztük Varholik Dávidot is.

A fesztiválon  közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több, mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

Összességében az idei évben is egy sikeres versenyt zárhattunk.

Megjelent az ápolói ösztöndíjprogramban való részvételre vonatkozó második pályázati felhívás

FIGYELEM!

Meghosszabbítottuk az EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001 kiemelt projekt ápolói ösztöndíjprogramban való részvételre vonatkozó második pályázati felhívásunk beadási határidejét.

Elektronikus formában 2018. május 15-én 16:00 óráig nyújthatóak be a pályázatok.

A papír alapú pályázati adatlap és mellékleteinek postára adási határideje (postai bélyegző szerint) 2018. május 15. 24:00 óra.

A kapcsolódó információk (pl. sablonok) az [alábbi linkre] kattintva, az „Ösztöndíjas pályázati felhívás” menüpont alatt érhetőek el.

A benyújtás időpontja szempontjából a postára adás dátuma számít. Az informatikai rendszerből kinyomtatott és Tanuló által aláírt pályázati adatlap postai beérkezésének hiányában a pályázat érvénytelen. 

Az Ösztöndíjas pályázati felhívás egyéb feltételei és a támogatható pályázatok darabszámára vonatkozó keretszámok változatlanok.

Jelen pályázati felhívás keretében az egészségügyi szakképzést nyújtó intézmények nappali tagozatos, érettségire épülő OKJ képzésben részt vevő tanulói részesülhetnek támogatásban, amelynek összege maximum havi 40.000 Ft lehet.

2 ciklus

Változás az Elismerési Osztály ügyfélfogadási rendjében

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2018. március 13. napjától kezdődően az Elismerési Osztály munkatársai (külföldi oklevelek elismerésével, hatósági bizonyítványok kiadásával, orvosi igazolások közbenső hitelesítésével, valamint a hagyományos kínai gyógyászati tevékenység engedélyezésével kapcsolatos ügyekben) az alábbi ügyfélfogadási rend szerint várják Önöket:
 
Ügyfélfogadási idő:
 
kedd 8.30-12.00. és 13.00-15.30.
csütörtök 8.30-12.00. és 13.00-15.30.
 
Az ügyfélszolgálat helyszíne változatlan: 1085 Budapest, Horánszky utca 24. (földszint, Tölgy terem).
 
Tisztelettel: Elismerési Osztály

Magyar Ápolók Napja, koszorúzás

Magyar Ápolók Napja
Koszorúzás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságának épületében
2018. február 16.

2014 februárjában az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy „… az ápolói munka megbecsülése érdekében, felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánítja.” 

Az emléktáblát 2014 februárjában - az EMMI Arany János utcai épületében - Kossuth Zsuzsanna és a Magyar Ápolók Napja tiszteletére állította a Magyar Ápolási Egyesület és az ÁEEK jogelődje, együtt az Egészségügyi Szakdolgozók XLV. Jubileumi Országos Kongresszusának közönségével.

Az egészségügyi szakdolgozók munkája iránti tiszteletünket fejezzük ki azzal, hogy Kossuth Zsuzsannára emlékezve, az ápolói hivatást gyakorlók megbecsülésének jeleként a Magyar Ápolók Napját ünnepeljük.

Az emléktáblán koszorút helyezett el EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága, a Magyar Ápolási Egyesület és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.